Тимчасове переведення на легшу роботу за медичним висновком: алгоритм дій

3319
Тимчасове переведення на легшу роботу за медичним висновком: алгоритм дій

Пропонуємо Вам розглянути ще одне актуальне питання, яке стосується тимчасового переведення працівника на іншу роботу за медичним висновком.

Так, згідно ст. 170 КЗпПУ працівників, які потребують за станом здоров’я надання легшої роботи, власник або уповноважений ним орган повинен перевести, за їх згодою, на таку роботу у відповідності з медичним висновком тимчасово або без обмеження строку.

Розглянемо випадок саме тимчасового переведення.

Отже ми вже знаємо, що таке переведення для роботодавця є обов’язковим і ніяких виключень бути не може, оскільки законодавець виходить з того, що власник завжди має можливість використовувати працю осіб, які потребують за станом здоров’я переведення на легшу роботу.

Спочатку визначимось, які документи може надати працівник, на підставі яких його необхідно перевести на легшу роботу.

Відповідно до діючого законодавства такими документами є:

  • Довідка медико-соціальної експертної комісії (довідка МСЕК);
  • Довідка лікарсько-консультативної комісії (довідка ЛКК);
  • Листок непрацездатності.

Отже, отримавши такий документ від працівника роботодавець повинен знайти йому легшу роботу, пересвідчитись, що вона відповідає медичному висновку та запропонувати працівникові. Зазначену пропозицію рекомендуємо викласти письмово і надати її працівнику під підпис та обов’язково зазначити термін, протягом якого працівник повинен надати відповідь.

Ключовим на даному етапі є отримання згоди від працівника. Згідно ст. 43 Конституції України використання примусової праці забороняється. Перевести працівника на легшу роботу без його згоди неможливо.

Надалі існує 2 варіанти розвитку подій:    

Перший варіант – працівник відмовляється від переведення

Якщо працівник відмовляється від переведення на легшу роботу, роботодавець має право звільнити такого працівника саме на підставі п. 2 ст. 40 КЗпПУ, оскільки така відмова не буде вважатися порушенням трудової дисципліни. Але пам’ятайте, для того, щоб звільнення було законним, роботодавець повинен документально підтвердити невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я.

Другий варіант – працівник погоджується на переведення

Після того, як працівник погодився на переведення на легшу роботу, необхідно, щоб він написав власноруч заяву, в якій просив перевести його на запропоновану посаду та обов’язково зазначив період на який необхідно його перевести відповідно до медичного висновку, оскільки це може бути постійно або тимчасово.

Наступним кроком роботодавець, на підставі заяви та медичної довідки видає наказ про переведення на іншу роботу, визначає період та умови оплати.

При переведенні за станом здоров’я на легшу нижчеоплачувану роботу за працівниками зберігається попередній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення, а у випадках, передбачених законодавством України, попередній середній заробіток зберігається на весь час виконання нижчеоплачуваної роботи або надається матеріальне забезпечення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

Якщо працівник втратив  працездатність  у зв'язку із нещасним випадком на виробництві чи професійним захворюванням і переведений на легку роботу, середній заробіток зберігається на весь період виконання нижчеоплачуваної роботи до поновлення працездатності або встановлення інвалідності. 

Матеріальне забезпечення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням надається відповідно до ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Так, допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі тимчасового переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу.

У разі тимчасового переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу цій особі надається допомога по тимчасовій непрацездатності з першого дня за час такої роботи, але не більш як за два місяці. Ця допомога обчислюється за загальними правилами, але надається в розмірі, який разом із заробітком за тимчасово виконувану роботу не може перевищувати суми повного заробітку до часу переведення.

І ще одне, пам’ятайте, що, при тимчасовому переведенні на іншу роботу за станом здоров’я запис в трудовій книжці не робиться!

Марія Дроздюк, експерт з кадрових питань

Корисні посилання:

Слідкуйте за нашими новинами, буде цікаво та інформативно і звертайтесь за консультацією з приводу послуг нашої компанії за телефоном +38 (044) 591 56 56.

54321
(1 vote. Average 5 of 5)