Робота у святковий та неробочий день

3368
Робота у святковий та неробочий день


    OBGroup завершує перший цикл публікацій загальноознайомчого характеру та розпочинає наступний, присвячений актуальним питанням ведення кадрової документації та бухгалтерських розрахунків оплати праці співробітників.

Робота у святковий та неробочий день.

За загальним правилом робота у святкові і неробочі дні забороняється. Законодавством чітко встановлений перелік випадків, за яких така робота можлива та порядок її оформлення.

Спочатку визначимось, які дні є вихідними та які є святковими.

Вихідний день це день відпочинку, який надається працівнику щотижня. При п’ятиденному робочому тижні працівнику надається два вихідних дня, при шестиденному – один. Безумовним вихідним днем є неділя, другим вихідним зазвичай – субота, але за погодженням із первинним органом профспілкової організації на підприємстві, враховуючи особливості роботи підприємства може бути встановлений інший вихідний. Як правило, другий вихідний надається підряд з першим вихідним днем.

Що ж стосується святкових днів, то їх перелік чітко визначений законодавством та не може бути змінений підприємством. Відповідно до Кодексу Законів про Працю України встановлено 11 святкових днів (1 січня – Новий рік, 7 січня та 25 грудня – Різдво Христове, 8 березня – Міжнародний жіночий день, 1 травня – День праці, 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, 28 червня – День Конституції України, 24 серпня – День незалежності України, 14 жовтня – День захисників і захисниць України, один день (неділя) – Великдень та один день (неділя) – Трійця). Наразі у Верховній Раді зареєстрований законопроект за поданням Президента України, яким пропонується запровадити ще одне державне свято – 28 липня – День державності України.

Також слід пам’ятати, якщо святковий день припадає на вихідний або неробочий день, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого дня.

В зазначені дні дозволяється робота безперервно діючих підприємств та роботи, які викликані необхідністю обслуговування населення (ст. 73 КЗпП).

Коли ж такі дні можуть стати для працівника робочими?
Ст. 71 КЗпП та Мінсоцполітики у листі № 123/13/133-12 від 13.04.2012 р. визначає, що до роботи у вихідні та святкові дні можуть залучатися окремі працівники (не всі, а лише окремі) для:
1) відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунення їх наслідків;  
2) відвернення нещасних випадків, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;
3) виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить у подальшому нормальна робота підприємства, установи, організації в цілому або їх окремих підрозділів;
4) виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення.

Що стосується порядку оформлення роботи у святкові та неробочі дні, то така робота можлива лише з дозволу первинного органу профспілкової організації та оформлюється письмовим наказом (розпорядженням) керівника, власника або уповноваженого ним органу, в якому зазначається яким чином буде компенсовано роботу в такі дні та чіткий перелік осіб, які повинні вийти на роботу.

У наступній публікації ми розкажемо вам, як роботодавцю оплачувати таку працю.
Слідкуйте за нашими новинами та звертайтесь за консультацією з приводу послуг нашої компанії за телефоном +38 (044) 591 56 56

54321
(0 votes. Average 0 of 5)