Робота у нічний час

3132
Робота у нічний час

Як ми писали раніше, роботою у нічний час вважається робота з 22:00 до 06:00 години ранку і для такої роботи встановлена скорочена тривалість роботи (зміни) на 1 годину.

Однак, не усіх працівників можна залучати до роботи у нічний час. Так, згідно ст. 55 КЗпПУ, без будь-якого виключення, забороняється залучати до роботи у нічний час:

  • вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років;
  • осіб, які не досягли вісімнадцяти років;
  • інших категорій працівників, передбачених законодавством.

Також стаття 175 КЗпПУ встановлює загальне правило, що залучення жінок до робіт у нічний час не допускається.

Винятком є залучення праці жінок у нічний час у тих галузях народного господарства, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід. Перелік цих галузей і видів робіт із зазначенням максимальних термінів застосування затверджується Кабінетом Міністрів України. Однак досі такий перелік не затверджено і це ускладнює залучення жінок за цією підставою.

Ще одним виключенням є праця жінок у нічний час на підприємствах, де зайняті лише члени однієї сім’ї.

Щодо інших категорій працівників, передбачених законодавством, то до таких категорій можна віднести батьків, які виховують дітей без матері (в тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також опікунів (піклувальників), одного з прийомних батьків, одного з батьків-вихователів (КЗпПу, ст. 186-1).

Якщо за станом здоров’я працівнику у висновку Лікарсько-консультативної комісії буде заборонено працювати у нічний час, такого працівника залучати не можна, зокрема це стосується осіб хворих на туберкульоз.

Звертаємо Вашу увагу на те, що якщо на підприємстві існує змінний графік роботи, то в розумінні Держпраці, залучення вищезазначених категорій працівників на зміни, частина яких припадає на нічний час буде порушенням. Тому при складанні графіків змінності і визначення переліку працівників треба обов’язково враховувати цю умову щоб уникнути негативних наслідків для роботодавця.

Також існують певні категорії працівників, залучення яких допускається лише за певних умов.

Робота осіб з інвалідністю у нічний час можлива лише за їх згодою і якщо це не суперечить висновкам медико-соціальної експертизи і індивідуальному реабілітаційному плану, які є обов’язковими для роботодавця (Основи законодавства України про охорону здоров’я, ст. 69).

Залучення громадян похилого віку до роботи в нічний час так само допускається тільки за їх згодою і за умови, коли це не протипоказано їм за станом здоров’я (Закон України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», ст.13).

Ми рекомендуємо завжди отримувати письмову згоду від працівників, щодо залучення яких існують певні застереження у законодавстві.

Нагадуємо на замітку працівникам, які залучені до нічних робіт!

  • В більшості випадків при роботі в нічний час встановлена тривалість роботи (зміни) скорочується на одну годину (КЗпПУ, ст. 54);
  • Робота в нічний час оплачується в підвищеному розмірі не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час (КЗпПУ, ст. 108);
  • Працівникам, які постійно залучені до нічних робіт надано право вийти на пенсію на пільгових умовах (Постанова КМУ №461 від 24.06.2016р., Список №2, Розділ XXVIII, підрозділ 2) .

Марія Дроздюк, експерт з кадрових питань

Корисні посилання:

Слідкуйте за нашими новинами та звертайтесь за консультацією з приводу послуг нашої компанії за телефоном +38 (044) 591 56 56

54321
(0 votes. Average 0 of 5)