Оплата праці у святкові та неробочі дні

3110
Оплата праці у святкові та неробочі дні

У минулій статті ми розповідали Вам про роботу у неробочі та святкові дні.

Зараз пропонуємо розглянути питання, як оплачувати таку роботу.

Поговоримо про класичний варіант, коли працівник має п’ятиденну або шестиденну робочу неділю і залучається до роботи у вихідний день.

Згідно діючого законодавства роботу у святковий і неробочий день  оплачують у подвійному розмірі: при відрядній оплаті праці за подвійними відрядними розцінками; при погодинній або денній оплаті праці у подвійному розмірі годинної і відповідно денної ставки та при оплаті праці за місячним окладом – у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму. Норми тривалості робочого часу на 2021 рік встановлено в Листі від 12.08.2020р. Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 3501-06/219.

Оплата праці за роботу у неробочий чи святковий дні провадиться лише за фактично відпрацьовані години, а не за весь день. За згодою сторін працівнику може бути наданий інший вихідний замість того, в який він працював. В такому випадку робота оплачується в одинарному розмірі, а наданий вихідний не оплачується. Однак необхідно зауважити, що надання іншого вихідного можливе, якщо робота працівника у святкові та неробочі дні перевищує місячну норму робочого часу. Зазначені обставини не позбавляють права працівника на отримання іншого дня відпочинку та оплату праці за такі дні у подвійному розмірі.

Форма компенсації за таку роботу зазначається у наказі (розпорядженні) керівника, власника або уповноваженого ним органу. Якщо працівник обирає форму компенсації –  відгул, ми рекомендуємо у наказі зазначати, який саме день (конкретна дата) йому буде надано для відпочинку.

Окремої уваги заслуговує питання оплати праці в святкові та неробочі дні при підсумованому обліку робочого часу. Саме це питання ми розкриємо у наступній публікації.

Слідкуйте за нашими новинами та звертайтесь за консультацією з приводу послуг нашої компанії за телефоном +38 (044) 591 56 56

54321
(0 votes. Average 0 of 5)